Keď vo vinohrade nastáva čas „zelených prác“

26.7.2022

Koniec jari a začiatok leta sa v našej usadlosti Farná v žiadnom prípade nenesie v duchu príprav na prázdniny a dovolenky. Vinič sa totiž hneď po jari zazelená, rozbujnie, následne zakvitne a tak prichádza čas na dôležité vinohradnícke práce, ktoré sa označujú ako „zelené“.

 

„V prvej fáze sa zameriavame na zastrkávanie letorastov, aby vinič nezarastal do šírky a vytvorila sa dostatočná listová plocha.“ – vysvetľuje Dezider Pavlík, hlavný agronóm usadlosti Farná. – „Toto je najdôležitejšia práca. Inak by sa nám potom ťažko mulčovalo, obrábalo vinohrady. Druhou fázou je tzv. odlistovanie (zbavovanie viniča listov). Vieme ho robiť aj strojovo a realizuje sa hlavne v takom počasí, aby sme „nepopálili“ vznikajúce strapce hrozna. Dávame preč listy práve v miestach, kde sa nachádzajú strapce a robíme to preto, aby na ne pekne svietilo slnko. Rýchlejšie tak dozrejú, naberú cukornatosť.

 

Alebo video: https://fb.watch/eqsGVJs7-2/

Neskôr sa vinič strojovo zbavuje listov aj v iných častiach porastu, aby bol čo najviac prevzdušnený, čo napomáha nižšej náchylnosti na choroby, a tiež k smerovaniu živín tam, kde to potrebujeme – čiže do strapcov.“

 

 

Treťou fázou ovplyvňujeme výslednú kvalitu úrody. Preto na jej priebeh dohliada aj výrobný riaditeľ nášho vinárstva ViaJur – Tomáš Dilong, ktorý dodáva – „Keď vinič odkvitne, až potom vidíme, koľko strapcov hrozna bolo opelených. Kvietky sa zmenia na bobule veľkosti hrášku. Až potom vieme povedať, ako vinič zarodil, resp. akú úrodu môžeme u tej ktorej odrody očakávať.

 

 

Nasleduje fáza, ktorá sa označuje ako redukcia, alebo prebierka a robí sa ručne. Ako naznačuje samotný názov, zbavujeme sa pri nej nadbytočných strapcov, dochádza k ich prevzdušneniu. Aj v tomto prípade sa to robí kvôli tomu, aby sme dosiahli zdravšiu a kvalitnejšiu surovinu.

 

Keď takto zredukujeme úrodu, tak donútime vinič, aby všetky dôležité živiny posielal do strapcov, aby malo hrozno väčšie bobuľky a dosahovalo vyššiu cukornatosť. A výsledkom tejto namáhavej práce sú potom krásne aromatické a v chuti bohaté vína.“

Kontakt

arrow Objednať víno

telefón: +421 905 541 821

email: info@viajur.sk 

V prípade objednávok nás môžete kontaktovať aj prostredníctvom e-mailu obchod@selavi.sk.

Logá a dokumenty na stiahnutie.

FAKTURAČNÁ
ADRESA

KOREŠPONDENČNÁ
ADRESA

mapa 1
Nastavenie cookies